Το Σάββατο 4/11 πραγματοποιήθηκε ημερίδα για όλους τους γονείς με θέμα την “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”, από το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερονασφάλειας CSI institute. Η εισιγήτρια κα. Σοφία Λύκου, απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τελειόφητη δεύτερου πτυχίου, στην Εγκληματολογική Ψυχολογία, στο ICPS College, μας παρουσίασε αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ανήλικοι όσο και οι ενήλικοι στο διαδίκτυο.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:
- Ο εθισμός στο Internet είναι σαν τον εθισμό στα ναρκωτικά μόνο που η απεξάρτησή του είναι πολύ πιο δύσκολη γιατί το internet είναι διαθέσιμο ελεύθερα παντού.
- Σημάδια που πρέπει να μας απασχολήσουν είναι όταν ένα παιδί αρχίζει να μη θέλει να πάει σχολείο για να κάτσει σπίτι και να παίξει, όταν δεν έχει ενδιαφέρον να κάνει παρέα με τους φίλους του (τους ζωντανούς, όχι τους ψηφιακούς), όταν αρχίσει να κλείνετε συνέχεια στο δωμάτιό του, όταν αρνείται να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους και δεν κοινωνικοποιείται.
- Σε ερώτηση σχετικά με τους παιδεραστές αναφέρθηκε ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορούν άτομα από το συγγενικό ή γνωστό/φιλικό περιβάλλον. Τις περισσότερες φορές το άτομο που προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις είναι γνωστός/γνωστή. Συμβουλή της εισηγήτριας «Μην αφήνετε τα παιδιά σας να κοιμούνται εκτός σπιτιού τουλάχιστον μέχρι τα 16 έτη».
-
SOCIAL MEDIA – Δηλώνετε πάντα τα αληθινά σας στοιχεία – Η δημιουργία λογαριασμών στα social με ψευδείς πληροφορίες αποτελεί παραβίαση. Σε όλα τα social πρέπει να είσαι πάνω από 13 για να έχεις λογαριασμό αλλιώς σε μπλοκάρει. Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε αναφορά και θα διαγράψουμε αμέσως τον λογαριασμό οποιουδήποτε παιδιού κάτω των 13 ετών έχει αναφερθεί σε εμάς μέσω αυτής της φόρμας.»
- SNAPCHAT –ο καθένας μπορεί να δει το στίγμα του χρήστη μόλις κάνει login – Tip: Μόλις μπει ένα παιδί στην εφαρμογή αυτομάτως το στίγμα του εμφανίζεται στους υπόλοιπους που το βλέπουν και ο καθένας ξέρει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το παιδί μας. Υπάρχει ειδική ρύθμιση που πρέπει να γίνει από την εφαρμογή του κινητού του παιδιού ώστε να απενεργοποιηθεί η εμφάνιση του στίγματός του στους υπόλοιπους